EU:s andra betaltjänstdirektiv, PSD2

January 21, 2018

Dominanta bankjättar och innovativa uppstickare som kämpar i motvind, det är en bild som ingenjörerna bakom det nya EU-direktivet PSD2 vill ändra på. 

Direktivet, som antogs 2015, tvingar bankerna att öppna sina tekniska gränssnitt och göra kunddata tillgänglig för tredje part, till exempel skapare av spar- och budgetappar eller tjänster för lånbyte.

På den svenska bankmarknaden bedöms de nya reglerna kunna träda i kraft 1 maj i år, enligt Fredrika Lindsjö Hermelin, kommunikationschef på Finansdepartementet. Och just nu råder febrila förberedelser i båda läger. Flera av de svenska bankerna har redan öppnat upp så kallade ”Open banking”-plattformar och bjudit in bolag för att testköra miljön.

 

Hos SEB, som redan i november började ta emot intresseanmälningar från utvecklare, har intresset varit överraskande stort. 

”Det är nästan 300 stycken. Det är kul att det är så många. En sådan här sak blir direkt global, och det är det som är så spännande. Man tänker sig att det finns tio spelare som vi känner till här i Sverige, men här kan vilket startupbolag som helst i världen använda portalen”, säger Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB. 

I mitten av december sjösattes Nordea Open Banking, där utvalda externa aktörer får bygga in applikationer i bankens gränssnitt.

 

Även de övriga storbankerna gör sig redo för att möta den nya lagstiftningen. I mitten av december sjösattes Nordea Open Banking, där utvalda externa aktörer får bygga in applikationer i bankens gränssnitt och även får tillgång till riktig kunddata, medan Swedbank i november lanserade en egen testmiljö, som även den går under namnet Open Banking, vilket Di Digital tidigare rapporterat om. 

Handelsbanken har än så länge inte kommunicerat något liknande initiativ, men det betyder inte att banken har legat på latsidan.

 

”Vi förbereder oss för fullt, framför allt för samarbeten med nya spelare och för att hitta lösningar som stärker vår affärsmodell. Ur ett tekniskt perspektiv är vi på väg att lansera en miljö där de tredjepartsleverantörer som vill samarbeta med oss har möjlighet att interagera”, säger Stephan Erne, digitalchef på Handelsbanken.

Vi förbereder oss för fullt, framför allt för samarbeten med nya spelare  .

Samtidigt tonar han ner direktivets betydelse och pekar på att det redan går att bygga den typ av tjänster som PSD2 är tänkt att möjliggöra. 

 

”Ibland tycker jag man väntar för mycket på PSD2 när det de facto redan går att göra ganska mycket open banking-aktiviteter baserat på de tekniska möjligheter som finns. Tittar vi på vilka funktionaliteter som tredjepartsspelare som till exempel Tink använder så kan de redan göra väldigt mycket som PSD2 är tänkt att möjliggöra”, säger Stephan Erne.

 

Vad ser du för möjligheter och potentiella problem med PSD2?

”Möjligheten är så klart att det blir enklare för kunden att få en överblick av alla sina bankaktiviteter om man har olika banker. Det är helt klart en fördel för kunden att de får en bättre överblick och kanske också mer transparens kring vilka tjänster man har”, säger Stephan Erne. 

 

”Ju mer öppet ett landskap är desto mer bjuder du in alla möjliga negativa krafter att utnyttja det. Inte bara tekniska öppenheten utan också omedvetenheten hos användare. Även om man bygger den bästa tekniska lösningen är användaren kanske inte helt medveten om vem de ger vilka inloggningsuppgifter till. Här har vi och andra aktörer i branschen en viktig pedagogisk uppgift.”

Men när det väl kommer till kritan tror han inte att den nya lagstiftningen kommer revolutionera branschen över en natt. 

 

”Jag tror inte man kan förvänta sig ett stort hopp och att allt blir annorlunda när PSD2 träder i kraft. Det är klart att på lång sikt kommer det här få ganska stora konsekvenser, men jag tror inte att det kommer hända massvis med saker de närmaste sex månaderna”, säger han. 

 

Fakta om PSD2:

EU-direktivet antogs den 25 november 2015. Kravet från EU var att den nya lagstiftningen skulle vara på plats senast den 13 januari 2018, men i september meddelade Sveriges regering att genomförandet var försenat och att lagstiftningen kommer kunna träda i kraft tidigast den 1 maj 2018. 

I början av november gick förslaget på remiss till Lagrådet som yttrade sig strax före jul och föreslog ett antal justeringar. Enligt finansdepartementet pågår nu arbetet med att genomföra nödvändiga ändringar, men tidsplanen gäller fortfarande. 

 

 

Please reload

Recent Posts

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

 

PARTNERCONCEPT AB  I  UTBILDNING REKRYTERING I KONSULTING