Fortsatt import från KINA

January 20, 2018

Svenska e-handlare drar en lättnadens suck när Postnord hotar strypa billig shopping från Kina med ny avgift. Näringslivet vill säga sitt om den omdebatterade e-kronan och e-handelskungen Jarno Vanhatapio delar med sig av sitt framgångsrecept.

Så här sa man i slutet på förra året.

Privatpersoners köp av varor från kinesiska e-handelssajter som exempelvis Wish och Alibaba har uppmärksammats för att moms inte alltid tagits ut. Enligt Svenska Dagbladet har svenska staten gått miste om miljardbelopp.Nu kräver Tullverket att Postnord gör en plan för att få in momsen. Tullverket säger att moms ska tas ut från "första kronan av alla varors värde".Det innebär att en moms, ofta på 25 procent, kommer att läggas på varor, oavsett värde.EXTRA AVGIFT INFÖRSSom en följd kommer också Postnord att ta ut en administrativ avgift. I praktiken innebär det att den som köper något från Kina – eller annat land utanför EU – kommer att betala såväl moms som administrationsavgift.Idag är den avgiften, på det som vi tar in tull och moms på, 125 kronor. Vad avgiften blir på det här flödet, det är en del i det arbete som vi ska inleda, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord som i nuläget dock inte kan fastställa att avgiften blir exakt 125 kronor.De nya reglerna ska införas "skyndsamt" och Postnord ska presentera en handlingsplan till Tullverket innan den 1 mars.Ole Sauar, vd för Jollyroom som är Nordens största e-handelsföretag inom barn- och babyprodukter välkomnar beskedet:Det är jättebra att man får en bra lösning. De har haft fördel när det gäller frakt och moms och kvalitetskontrollen är obefintlig. Man har översvämmats av produkter av tvivelaktig kvalité, säger han till TT.TT: Men är det inte samtidigt kundens rätt att välja vad han eller hon vill köpa?

 

Det blir nu inte av 


Trevlig helg!

Please reload

Recent Posts

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

 

PARTNERCONCEPT AB  I  UTBILDNING REKRYTERING I KONSULTING