Fem tips på lösenord

October 10, 2017

 

Avsaknaden av ett säkert lösenord kan leda till förlust av konfidentiellt material då identitetsstöld står för 64 procent av alla dataöverträdelser globalt, enligt Gemalto Breach Level Index (2016).

 

Här är fem rekommenderade steg för att skapa ett säkert lösenord som du kommer ihåg:

 1. Använd minst 8 tecken – Ju längre desto bättre är regeln. Ett lösenord under 8 tecken kan idag inte räknas som ett säkert sådant.

 2. Blanda nummer, symboler, gemener och versaler – Många webbplatser kräver att dessa är inkluderade, men långt ifrån alla. Därför är det viktigt att själv tänka på att dessa fyra typer av tecken borde vara med i ett säkert lösenord.

 3. Undvik ordboksord – Ord som går att hitta i en ordbok, som mamma, även i kombination med andra ord, kan inte klassas som säkra. Det räcker heller inte att byta ut en bokstav mot ett tecken, till exempel m@mma, för att det ska bli säkert. Undvik dessa typer av ord helt och hållet.

 4. Kom ihåg det – Kanske det svåraste av allt. Om du följer stegen ovan så skulle du bara kunna slå på ditt tangentbord och få fram ett lösenord som uppfyller rekommendationerna, men du skulle troligtvis inte komma ihåg det. Ett bra knep är att använda en eller två meningar som är enkla att komma ihåg, som Jag föddes 1990. Jag heter @julia på Instagram.

 5. Skapa det – Nu kan du skapa ett lösenord genom att bara använda första bokstaven i varje mening, så att ditt lösenord blir Jf1990.Jh@jpI. Det här är ett säkert lösenord med en kombination av tecken, och allt du behöver göra är att komma ihåg två meningar.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Please reload

Recent Posts

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

 

PARTNERCONCEPT AB  I  UTBILDNING REKRYTERING I KONSULTING