Stora brister i IT säkerheten

September 8, 2017

Ny undersökning visar stora brister i IT säkerheten.

 

Sverige står splittrat i sin cybersäkerhet och brister ”gång på gång” i sin säkerhet inom it-drift. Det konstaterar FRA och Säpo i en hemligstämplad rapport som lämnats till regeringen och som SvD tagit del av.

 

It-skandalen på Transportstyrelsen har fört med sig att it-säkerhet blivit en fråga som uppmärksammas, kanske mer än någonsin tidigare. Numera är det väl känt att ett avsteg från säkerhetsskyddslagstiftningen kan innebära att hemliga uppgifter om rikets säkerhet röjs.

För att skydda sig så måste man täppa till alla hål. Som angripare behöver man bara hitta ett hål för att lyckas.

I en ny rapport från Säkerhetspolisen och Försvarets radioanstalt, FRA, pekas flera brister ut, bland annat den låga statliga prioriteringen av en samlad it-säkerhet. Rapporten som beställdes av regeringen är i stora delar hemligstämplad, men det framgår att Säpo och FRA sågar hanteringen av it-säkerhet inom flera viktiga delar.

Bristande uppdateringsrutiner och dålig koll på vad som är skyddsvärt inom svensk förvaltning är några exempel.

– Det kan också handla om dåliga lösenord, i många fall är det bekvämlighet, man har för enkla lösenord och dessutom samma lösenord på flera ställen, säger Fredrik Wallin, talesperson på FRA och som tidigare arbetat med underrättelseanalys på myndigheten.

– Det är svårt att förutsäga konsekvenserna, men det leder till en sämre säkerhet i systemen överlag. De blir mer komplexa, det finns kopplingar mellan olika system. Det skapar sårbarhet på flera ställen. Information som är skyddad på ett ställe kan vara sårbart på ett annat. För att skydda sig så måste man täppa till alla hål. Som angripare behöver man bara hitta ett hål för att lyckas, säger Wallin.

 

 

 

Extern länk:  Klicka här.

Please reload

Recent Posts

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

 

PARTNERCONCEPT AB  I  UTBILDNING REKRYTERING I KONSULTING